Water behandeling

Kata Kamiac®

IMG_9050Het houden van Nishikigoi begint met het creren van een goede leefomgeving voor uw vissen. Een goed biologisch evenwicht in uw vijver is een vereiste voor de kwaliteit van leven. De basis hiervan is een goede waterkwaliteit.  De House of Kata Kamiac®   is een systeem dat u in staat stelt zelf bacterien te activeren. Het is een hulpmiddel bij het opstarten en onderhoud van filtersystemen en vijvers. Daarbij onderdrukt het schadelijke pathogene micro organismen. De bacterien bestaan uit 6 pathogeenvrije stammen en worden uit de natuur gewonnen. De gebruikte Bacillus subtilus sp.p is algemeen voorkomend in de natuur.

Kamiac is uitermate geschikt voor: Koivijvers, Quarantaine systemen, verwarmd en onverwarmd, Trickle systemen, Meerkamer systemen, gravity en pompgevoed. Bead filter systemen, Natuurvijvers met planten, Aquaria.

Wetenschappelijk Onderzoek Kamiac Resultaten Wetenschappelijk Onderzoek House of Kata Kamiac

Het systeem is met succes getest voor het snel activeren van levende bacterien. Een unieke vinding in deze samenstelling met een spectaculair resultaat waarbij als enige in de markt levende bacterien kunnen worden gekweekt. Het constante klimaat in de reactor draagt bij aan een goede fermentatie en daarmee versnelde ontwikkeling van de Micro Bacteria.
Enkele resultaten:

 • Reeds vanaf 5°C vermeerdering van de levende bacterien.
 • Wordt gekweekt uit de natuurlijke stam, en is niet genetisch gemanipuleerd.
 • Gaat strijd aan met schadelijke bacterien en (pathogene) schimmels.
 • Geeft afweerstoffen af tegen schadelijke organismen.
 • Immuun tegen bepaalde chemische stoffen (KP).
 • Verbetert de werking van opgestarte filters.
 • Snelle afbraak van ammonium en later nitriet.
 • Helpt bij het afbreken van draadalg.
 • Helder en gezond vijverwater.
 • Verminderde stress bij vissen.

Werking Kamiac Bacteria preparaat. Bij het aanmaken van de mix moeten de cyst (de beige korrels, een soort schelpachtige omhulling) zich ontwikkelen. Dit gebeurt door verwarming. Hierdoor barst de cyst open waarbij de sporen vrijkomen. De sporen bestaan uit een cortex schil met daarin genetisch materiaal. Wanneer de cortex openbreekt komt het genetisch materiaal naar buiten in de vorm van vegetatieve bacterien. Deze vegetatieve bacterien (Bacillis Subtillis sp.p.) gaan groeien. De groeisnelheid is afhankelijk van de aanwezige voedingsbodem en de omgevingstemperatuur. Vervolgens scheiden de bacterien verschillende enzymen en EPS af. De EPS zet zich o.a. af op het dragermateriaal in het biologisch filter en aan de vijverwanden. Op het dragermateriaal kan zich vervolgens een biofilm vormen waarin zich later, door natuurlijke processen, autotrofe bacterien nestelen.
Dit vormt de eerste stap in het ontwikkelen van een volledig werkend biofilter.

Starters pakket 250 gram Micro Bacteria + 250 ml Bacteria Nutrient goed voor 200.000 liter vijverwater.
Gebruik. Het Kamiac product bestaat uit een bioreactor, een verpakking Micro Bacteria (bacteriepoeder/ korrelvorm) en een verpakking Bacteria Nutrient (voedingsstof in vloeibare vorm). De Micro Bacteria, die zes zorgvuldig geselecteerde verschillende heterotrofe bacteriestammen bevatten, moeten voor gebruik in uw filter worden geactiveerd door toevoeging van water en Bacteria Nutrient. Een standaard verpakking van Kamiac is voldoende voor een vijver van 200.000 liter.  1 liter mix (van water, Bacteria Nutrient en Micro Bacteria) is goed voor 40.000 liter vijverwater. Vanaf 5°C beginnen de bacterien zich te vermeerderen.

Om het Kamiac preparaat voor een vijver aan te maken gaat u als volgt te werk:   1. Neem de binnenbeker van 1 liter (1000 ml).   2. Vul deze beker voor de helft (500 ml) met lauw warm water.   3. Voeg al roerend 50 ml. Bacteria Nutrient toe.   4. Vul de beker vervolgens, met lauw warm water, aan tot 950 ml.   5. Voeg al roerend de 50 gram Micro Bacteria toe.   6. Plaats de beker in de houder van de Kamiac.   7. Sluit de binnenbeker af met het, van een ventiel voorziene, deksel.   8. Giet lauw warm water tussen de witte beker en de Kamiac.   9. Sluit nu de Kamiac volledig af met het transparante deksel. 10. Schakel de Kamiac in. 11. De Kamiac zorgt voor een constante temperatuur. 12. Laat gedurende 1 dag (24 uur) de mix activeren. 13. Verdeel daarna de Micro Bacteria over uw filter, inclusief het residu uit de beker.

Vijvers met minder dan 40.000 liter inhoud Wanneer u minder dan 40.000 liter heeft, adviseren wij een aangepaste hoeveelheid Kamiac Bacteria preparaat aan te maken. Hieronder is in een tabel aangegeven hoe de mengverhoudingen dan zijn.

Mijn vijver is groter dan 40.000 liter Bevat de vijver 40.000 liter of meer, gebruik dan een veelvoud van de Kamiac producten om de juiste hoeveelheid te krijgen. Met de ene set Kamiac maakt u een volle liter aan en in de tweede set naar behoeven (zie de bovenstaande tabel voor de verhoudingen Micro Bacteria en Bacteria Nutrient). De diverse Kamiac Bacteria preparaten dienen gelijktijdig gedoseerd te worden.

Let op; Vul de witte beker altijd tot de rand met warm water. De beige korreltjes (cyst) die op de bodem van de binnenbeker liggen,    verdelen over het filter of de vijver. Na gebruik de binnenbeker goed reinigen met heet water.

Niet in de magnetron plaatsen!
Toepassing in de tijd: Bij het opstarten om de week Kamiac toevoegen. Na ongeveer een week meet u het ammonium en nitrietgehalte van het vijverwater. Als geen ammonium of nitriet wordt gemeten dan mag wekelijks Bacterial Feeding worden toegediend. De Bacterial Feeding houdt de bacterien in uw filter in optimale conditie. Indien toch nog ammonium of nitriet aanwezig is in het vijverwater dan herhaalt u de Kamiac behandeling. Bij het opstarten van een vijver is het gebruikelijk dat de Kamiac behandeling 2 tot 3 keer worden uitgevoerd. Als geen ammonium en nitriet meer worden gedetecteerd is het vijverwater chemisch gezien vrij van schadelijke stoffen.
Daarna begint de tweede functie van Kamiac: De vijver wordt langzaam helder doordat de bacterien tevens werken als slibruimers. Een van de verschillende enzymen is de Peroxidase. Dit enzym helpt bij de productie van waterstofperoxide. De Bacillis Subtillis sp.p. produceerd zelf deze stoffen. De snelheid waarmee de vijver helder wordt is mede afhankelijk van de visbezetting en het voergedrag.
De derde functie van de Kamiac: Het helpt bij de vorming van een EPS-afzetting. Sommige bacterien scheiden de EPS (Extra cellulaire Polymeer Substantie) af om een biofilm te vormen. EPS is een geleiachtige laag waarin zich bacterien  kunnen nestelen. In deze EPS-afzetting nestelen zich later de autotrofe bacterien die helpen bij het natuurlijk evenwicht in de vijver. De natuur doet daarna in principe de rest. Soms kan het gebeuren dat er niet meer voldoende bacterien  actief zijn in de vijver. Dit is te herkenen aan een hoog gehalte ammonium of nitriet. In dat geval moet een nieuwe dosering Kamiac Bacteria preparaat worden toegevoegd aan de vijver.

Als zelfs na zeven weken nog geen verbeteringen zijn opgetreden dan moet het filtersysteem nader worden onderzocht.
Wekelijks Bacterial Feeding. Wenst u uw vijverwater in de best mogelijke conditie te houden en zo helder en zo vrij mogelijk van draadalgen, dan is het aan te bevelen om wekelijks Bacterial Feeding aan het vijverwater toe te voegen. 50 ml Bacterial Feeding is voldoende voor 20.000 liter vijverwater.  Bacterial Feeding houdt de bacterien  in uw filter in optimale conditie. Is apart verkrijgbaar en zeer zuinig in gebruik.

Ph De mineralen die met de bacterien zijn vermengt hebben een bufferend vermogen en zorgen voor een Ph stabilisatie. Het Kamiac Bacteria preparaat is bestand tegen Ph schommelingen tussen Ph 5 en 10.

Draad- en zweefalg afbraak. Draadalgen zijn kleine plantjes die aan de wanden van de vijver groeien. In principe hebben ze een nuttige functie omdat ze ook schadelijke stoffen zoals ammonium uit het water kunnen filteren. Veel mensen vinden de lange draadalgen echter een onplezierig gezicht en willen ze daarom kwijt. Draadalgen halen een deel van hun energie uit het zonlicht (fotosynthese). Een van de verschillende enzymen die de Bacillis Subtillis produceren is de peroxidase. Dit enzym helpt door zijn katalytische werking bij de vorming van kleine hoeveelheden waterstofperoxide. Deze stof zorgt voor het oxideren van zweefalgen, vermindering van draadalgen, schadelijke stoffen en het onderdrukken van pathogene micro-organismen. Op deze wijze draagt de Bacillis Subtillis sp.p. bij aan helder water. Door het Kamiac Bacteria preparaat te gebruiken ontstaan er stoffen die de groei van de draadalg verminderen. Echter direct onder het wateroppervlak vinden we draadalgen met een vettige structuur. Dit vet komt uit het visvoer en slaat neer op de draadalg. De vettige laag vormt een barriere voor de Kamiac bacterien . Het belemmeren van de groei van de vettige draadalg, juist onder het oppervlak van de vijver, gaat daarmee minder snel. Dieper onder het oppervlak van de vijver treffen we nagenoeg geen vettige draadalgen meer aan. Als de draadalgen weer gaan groeien is dat een teken dat er onvoldoende waterstofperoxide in deze vettige laag doordringt. Met een dosering Kamiac Bacteria preparaat kunt u de groei enigszins belemmeren, eventueel met ondersteuning van waterwissels.  Zweefalgen zijn microscopisch kleine plantjes die vrij in het vijverwater zweven. Ze veroorzaken de groene kleur van het water. Zweefalgen zijn een uitstekende voeding voor de vissen. Echter, ze vertroebelen  het water en het zicht op de vissen.  Ook hier kan door het toevoegen van Kamiac de zweefalg grotendeels worden verwijderd uit het water. Een ander optie is, gebruikmaking van UV-C units.

Bacillis Subtillis sp.p. Chemo heterotrofe grondbacterien (Grampositieve, anarobe sporenvormende bacterie.)  Deze grondbacterie wordt voornamelijk in Amerika en Japan gewonnen.
Peroxidase Een van de enzymen die de Bacillis Subtillis produceert is de peroxidase. Dit enzym helpt door zijn katalytische werking bij de vorming van kleine hoeveelheden waterstofperoxide. Deze stof zorgt voor het oxideren van zweefalgen, vermindering van draadalgen, schadelijke stoffen en het onderdrukken van pathogene micro-organismen. Op deze wijze helpt de Bacillis Subtillis sp.p. bij het verkrijgen van helder water.

Houdbaarheid De Micro Bacteria en de Bacteria Nutrient zijn in de verpakking langere tijd houdbaar. Wanneer het Kamiac Bacteria preparaat volgens de gebruiksaanwijzing is aangemaakt is het, in de bioreactor nog ongeveer twee weken houdbaar. U dient de reactor wel ingeschakeld te houden.

UVC/Ozon: UVC-units kunnen aan blijven staan. De Kamiac bacterien die in het water zweven zijn redelijk bestand tegen UVC. De enzymen kunnen door UV gedeeltelijk worden beschadigd.  Voor het toevoegen van het Kamiac Bactaeria preparaat moet de ozonreactor worden uitgeschakeld. Bij een  ozoninstallaties met een geintegreerde redoxmeter is na het toevoegen van de Kamiac te zien dat de redoxpotentiaal langzaam stijgt naar 230-280 mV. Dit proces duurt meestal tussen 12 en 24 uur. Na het bereiken van een stabiele waarde tussen 230 en 280 mV kan de ozoninstallatie weer worden aangeschakeld. Ozoninstallaties zonder redoxmeting moeten gedurende 24 -36 uur uit worden gezet. Daarna zijn de bacterien  volledig bestand tegen ozon. De ozonafgifte van installaties voor Koi vijvers is immers relatief mild ingesteld.

Zout: Het gebruik van zout in het water heeft geen nadelige invloed op de werking van het Kamiac Bacteria preparaat. Bactillus subtills sp kan goed tegen zout

Medicijngebruik: Na gebruik van medicatie in uw vijver is het raadzaam uw filter extra te ondersteunen met een dosis Kamiac Bacteria preparaat.

Kaliumpermanganaat behandeling: Tijdens een Kaliumpermanganaat (KP) behandeling van uw vijver is het raadzaam om het filtersysteem op de normale wijze in het pompcircuit op te nemen (dus niet het filtersysteem afsluiten van de vijver). De bacterien van de Kamiac kunnen tegen KP tot 3 ppm. Na een KP behandeling ontstaat na circa 6 tot 12 uur bruinsteen. Dit veroorzaakt een bruine verkleuring van het water. Dankzij het Kamiac Bacteria preparaat wordt het bruine water sneller weer helder. Hierdoor is na ongeveer een dag het water al weer helder. Het ontkleuren van de vijverwater met middelen zoals OXY-P of waterstofperoxide is daarmee niet langer nodig. U kunt simpelweg 12 uur na de laatste toevoeging van KP aan uw vijver, een dosering  Kamiac Bacteria preparaat verdelen over het filter of in de vijver (zie tabel 1 voor de hoeveelheid). Ook de geoxideerde organische vervuiling verdwijnt langzaam. Let op: De bereidingstijd voor het Kamiac Bacteria preparaat is 24 uur.

Verdere informatie: Levensvatbaarheid van de Bacterien: In de klaargemaakte oplossing hebben de bacterien een levensvatbaarheid van ongeveer 4 a 5 weken. De uitgescheiden enzymen kunnen nog weken lang in het vijverwater aanwezig zijn.
Redox waarde. Indien u een los apparaat heeft voor het meten van de redoxpotentiaalwaarde is er na 12 tot 24 uur een stijging van het potentiaal verschil waar te nemen naar 230-280 mV. Ziet u een daling dan is het aan te raden om wekelijks Bacterial Feeding toe te voegen. De redox waarde zal langzaam stijgen. Het water zal langzaam helder worden. Na ongeveer 4 weken zal de redox waarde zakken omdat de Kamiac bacterien zijn uitgewerkt, Het kan zijn dat het water weer donkerder wordt. De conditie van uw water zal permanent verbeteren door wekelijks Bacterial Feeding toe te passen.
Meten waterwaardes Meting van waterwaarden dient altijd te worden uitgevoerd voor het toevoegen van Kamiac Bacteria preparaat. De eerstvolgende meting kan na een dag worden uitgevoerd.
Waterwissels Het verversen van vijverwater dient op een zodanige manier te gebeuren dat de Kamiac bacteriën niet worden blootgesteld aan een temperatuurshock door het koude leidingwater. Het is raadzaam het leidingwater in de vijver te laten lopen. Dit zorgt voor een geleidelijke verandering van de watertemperatuur. Beneden de 15 graden, terug naar 5 graden vindt er geleidelijke afname van plaats, beneden de 5 graden is de Kamiac Bacteria inactief. Bij waterwissels en/of het schoonmaken van het filter, raden wij u aan als preventief onderhoud, een dosering Kamiac Bacteria preparaat toevoegen.
Temperatuur Het Kamiac Bacterie preparaat wordt op een constante temperatuur gehouden tijdens het aanmaken in de bioreactor. De bacterien zijn bestand tot temperaturen van 110 °C. Temperatuurverschillen van het vijverwater bijvoorbeeld van 25°C naar 15°C zijn voor de Kamiac bacterien geen probleem. Bij lagere temperaturen onder de 10 °C neemt de activiteit op geleidelijke schaal af. Bij 10 °C is de activiteit nog maar 60% van die bij 22 °C. Hierbij uitgaande van een volledig voedsel aanbod van bijvoorbeeld Bacterial Feeding. Bij een temperatuur onder de 5 °C zijn de bacterien inactief (ze leven nog maar zijn werkloos).
Voer toevoeging Kan het Kamiac Bacteria preparaat ook aan voer worden toegevoegd? Ja, dat is geen probleem, deze bacterien komen ook voor in de darmflora van mens en dier. We raden u aan in dagelijkse porties toe te voegen, welke u dezelfde dag voert.
Wat is het ideale tijdstip om de bacterien toe te voegen? Hiervoor is geen vaste regel. Het is alleen belangrijk dat de watertemperatuur boven de 5 °C ligt.
Pathogene bacterien Door het toevoegen van het Kamiac Bacterie preparaat kunnen de pathogene micro-organismen onderdrukt worden. De bekende rol van de verdringers.

Licht Heeft het Kamiac Bacteria preparaat licht nodig? Nee, in het donker bewaren en ook het filtersysteem donker afsluiten is prima.

Beluchting Is beluchting noodzakelijk? Ja, het zijn anarobe bacterien die zuurstof nodig hebben. Een goede beluchting van het filter is daarom noodzakelijk.
Plantenfilter Kan ik het Kamiac Bacteria preparaat toevoegen aan mijn plantenvijver? Ja, hier vormen ook enzymen die voor de stoffenwisseling zorgen. Voordelen: stimuleert de wortel formatie, verbeter de plantengroei.
Overdosering? U loopt geen risico tot overdosering. Maar teveel toevoegen is onnodig en is alleen schadelijk voor uw portomonnee. Voor het wekelijks onderhouden van uw filterbacterien wordt Bacterial Feeding aangeraden.
Vissen Is het Kamiac Bacteria preparaat schadelijk voor mijn vissen? Nee, het houden van vissen begint met het creeren van een goede leefomgeving. Een goed biologisch evenwicht is een vereiste voor de kwaliteit van uw vijver. De basis hiervan is een goede waterkwaliteit.
Voordelen: Het toevoegen van het Kamiac Bacteria preparaat draagt bij aan een betere waterkwaliteit en dat draagt bij aan groeibevordering, vermindering van stress, immuunsysteem ondersteuning. Het gaat de strijd aan met schadelijke bacterien en (pathogene) schimmels. Het geeft afweerstoffen af tegen schadelijke organismen. En tenslotte breekt het plantenresten en niet gegeten visvoer biologisch af.

Nieuwe vijver: Heeft u een nieuwe vijver en wilt u het water en filter eerst optimaal conditioneren voor u uw vis in de vijver uitzet, doseer dan Kamiac bacterie preparaat in uw filter en gebruik de Bacterial Feeding om de bacterien een voedingsbodem te bieden.

Nitrificerende bacterien: ( vloeibare bacterien ) Met de term Nitrificerende bacterien worden meestal de Nitrosomonas, Nitrocococus, Nitrobacter en Nitrospira sp.p bacterien bedoeld. Nitrificerende bacterien zijn autotroof. Het is niet mogelijk om autotrofe bacterien in poedervorm te verhandelen. De Nitrificerende bacterien koop je daarom altijd als vloeibaar product. Nitrificerende bacterien kunnen een bepaalde tijd overleven zonder zuurstof. Hoe lager de omgevingstemperatuur is des te langer kunnen de bacterien zonder zuurstof. Bij een afgesloten fles met een gemiddelde temperatuur van 15 °C is d levensduur van deze vloeibare bacterien ongeveer 5 tot 7 maanden.

Het Complete Wetenschappelijke rapport is in tezien bij House Of Kata
Kamiac Bijsluiter Download de bijsluiter voor de Kamiac in PDF formaat: Kamiac Bijsluiter

Kamiac Refill

Voor diegene die al eerder met de Kamiac gewerkt heeft is er een Refill verkrijgbaar. Een pot van 250 gram Micro Bacteria en een pot met 250 ml  Bacteria Nutrient.

 • Productfotografie, House of Kata, Gerrit Arends.In totaal goed voor 200.000 liter water.
  Bereiding: De Micro Bacteria, welke zes zorgvuldig geselecteerde verschillende heterotrofe bacteriestammen bevatten dienen te worden geactiveerd voor het gebruik in uw filter door toevoeging van water en Bacteria Nutrient. 1 liter mix (van water, Bacteria Nutrient en Micro Bacteria) is goed voor 40.000 liter vijverwater. Boven de 5°C vindt er  een begin van vermeerdering van de levende bacterien plaats.
 • 1 Neem de binnenbeker van 1 liter (1000 ml).
 • 2 Vul deze beker voor de helft (500 ml) met warm water.
 • 3 Voeg al roerend 50 ml. Bacteria Nutrient toe.
 • 4 Vul de beker vervolgens, met lauw water, aan tot 950 ml.
 • 5 Voeg al roerend de 50 gram. Micro Bacteria toe in de beker.
 • 6 Plaats de beker in de houder van de Kamiac.
 • 7 Sluit de binnenbeker af met het, van ventiel voorziene, deksel.
 • 8 Giet heet water tussen de witte beker en de Kamiac.
 • 9 Sluit nu de Kamiac volledig af met het transparante deksel.
 • 10 Schakel de Kamiac in.
 • 11 De Kamiac zorgt voor een constante temperatuur
 • 12 Laat gedurende 1 dag de mix activeren.
 • 13 Daarna zijn de Kata Micro Bacteria klaar voor gebruik.
 • 14 Verdeel de Micro Bacteria over uw filter.

Onderhoud van  vijver en filter Indien u na gebruik van de Kamiac geen ammonium meet, dan is regelmatig (wekelijks) toevoegen van Bacterial Feeding afdoende. Meet u echter wel ammonium of nitriet, herhaal dan de behandeling. Wekelijks Wenst u uw vijverwater in de best mogelijke conditie te houden en zo helder en zo vrij van draadalgen als mogelijk, dan wekelijks 50 ml Bacterial Feeding in water oplossen de inhoud verdelen over het filtersysteem. Medicijngebruik Na gebruik van medicatie in uw vijver is het raadzaam uw filter extra te ondersteunen met de bacterien uit de Kamiac.

Twee unieke kwaliteiten van de Kamiac gebundeld: De bacterien van de Kamiac zijn resistent tegen Kaliumpermanganaat, dus bij een eventuele behandeling met deze stof kunt u de filters gewoon laten doordraaien, kortsluiten is niet nodig. Daarmee is optimale bestrijding mogelijk. Daarnaast hebben de Kamiac bacterien de unieke eigenschap dat zij het water uiterst helder maken. Deze tweede kwaliteit maakt het ontkleuren (met Oxy-P of waterstofperoxide) na de behandeling niet langer nodig. U kunt simpelweg 12 uur na de laatste toevoeging van KP een liter Kamiac mix verdelen over het filter. Uw vijver zal net zo opklaren als had u ontkleuring toegepast. Is het volume van uw vijver groter dan 40.000 liter, dan dient u dit nogmaals te herhalen. Let op U dient altijd Oxy-P of waterstofperoxide tijdens de behandeling bij de hand te houden, in geval u een ‘noodstop’ moet uitvoeren!

Bacterial Feeding

Natuurlijk product voor bacteriologisch onderhoud.

Onmisbaar bij het opstarten van de vijver zonder vis. Bacterial Feeding is een voedingstof en bevat 8 natuurlijke elementen die bij de natuurlijke proces nodig zijn. Deze natuurlijke elementen hebben een ondersteunende rol bij het ontwikkelen van Nitrificerende bacterien. Helpt bij het afbreken van draadalg en zorgt voor helder water. 1 liter is goed  voor 400.000 liter vijverwater.
Geschikt voor: Verwarmde en niet-verwarmde quarantaine systemen. Tricklesystemen. Gravity- en pompgevoede filtersystemen. Natuurvijvers met planten. Vijverinhoud: Bereken de vijver inhoud: Lengte x Breedte x Diepte Dosering/Gebruik: Meng wekelijks Bacterial Feeding in een emmer water en verdeel het gelijkmatig over het filtersysteem. 50 ml Bacterial Feeding is goed voor 20.000 liter vijverwater.

De nuttige toepassing van Bacterial Feeding. Bacterial Feeding bevat anorganische ionen die als activator dienen.  Daarnaast verbruiken de enzymen deze activators dit is o.a. afhankelijk van de vijverbezetting, voerregime en de temperatuur. De bacteriën delen zich verder waardoor de enzymen productie zal toenemen. Na de eerste toediening van het Kamiac preparaat is het raadzaam om na twee weken Bacterial Feeding toe te voegen  Enzymen proces Om het enzymen proces door te laten verlopen adviseren wij wekelijks gebruik van Bacterial Feeding . ( De enzymen verbruiken de activators)Wat zijn enzymen. Een enzym is een eiwit die een bepaalde reactie versneld. ( Alle enzymen zijn eiwitten.) Iedere chemische reactie in de cel wordt bewerkstelligd door een specifiek enzym. De enzymen werken als katalysatoren. Ze versnellen de chemische reacties en bewerkstelligen dat die reacties plaats vinden bij(lage) temperaturen, waarbij ze normaliter niet optreden. Enzymen versnellen de snelheid van een reactie door de activerings energie te verlagen. Onder fysiologische omstandigheden komen de moleculen vrijwel niet in geactiveerde toestand voor. De hoge activerings energieën kunnen dus beschouwd worden als barrières, deze barrières voorkomen dat de moleculen in de cel spontaan met elkaar gaan reageren. Het leven zou onmogelijk zijn zonder deze barrières.

Het aantal enzymen dat men kent is zeer groot. Enzymen heeft men onderverdeeld in een systeem aan de hand van het type reactie, dat gekatalyseerd wordt. Enzymen hebben de uitgang  –ase zoals oxido-reductases (oxidatiereductie reacties) De verbindingen waarop enzymen inwerken heten substraten. Vele door een enzym gekatalyseerde reactie hebben behalve het enzym en het substraat, nog een extra factor nodig om deze reactie te laten verlopen. Deze co-factoren worden aan het eind van de reactie onveranderd teruggevonden en kunnen daarom als essentieel deel van het katalytisch mechanisme worden beschouwd. Men onderscheidt co-enzymen, prosthetische groepen en activators. De activators zijn meestal anorganische ionen, deze ionen kunnen op verschillende manieren het enzym in een katalytische actieve vorm brengen. Zo hebben bepaalde enzymen het Mg-ion (Magnesium-ion) nodig voor activiteit. Ook hebben bepaalde enzymen het Fe-ion (IJzer-ion), Zn-ion (Zink-ion) nodig. Zonder deze ionen zijn enzymen niet actief !.  De spore elementen die in voedings oplossingen aanwezig moeten zijn functioneren als activator bij bepaalde enzym reacties. Co-enzymen en prosthetische groepen zijn co-factoren met een ingewikkelder structuur. Vaak is een zelfde basis structuur te onderkennen, namelijk die van een nucleotide. Zij spelen een belangrijke rol in de energie transformatie van de cel.

Black Velvet Start & Go Gel
Productfotografie, House of Kata, Gerrit Arends.Voor een snelle opstart van uw filter
Start & Go Gel helpt u in korte tijd een bacterie kolonie te starten of een bestaande kolonie te vergroten. De biopolymeren in de gel zorgen voor een snelle hechting aan uw filtermedium. De gel is daarmee eenvoudig en handig in gebruik.
Gebruik: Bij filter opstart of  verhoogde ammoniak/nitriet waarden: 50 ml per 1.000 liter water. Na reiniging van het filter of na het verversen van het water: 25 ml per 1.000 liter water. Onderhoudsdosering: 25 ml per 1.000 liter water per maand. De temperatuur van het water moet tenminste 6 °C zijn. Verdeel de gel over het filtermateriaal, UV en ozon apparatuur dient ten minste 24 uur uitgeschakeld te blijven. Vorstvrij, buiten bereik van kinderen uit het zonlicht bewaren.
Inhoud: 1 liter

Black Velvet Sustenance Bacteria

Productfotografie, House of Kata, Gerrit Arends.Voor een optimale filtratie en natuurlijke verwijdering van slib en faeces  Verlaagt ammoniak, nitraat en fosfor. Vermindert organische afval, geurtjes, vijverschuim en verbetert de water kwaliteit  Een unieke formule van gedroogde bacteriën en mineralen eenmaal toegevoegd aan de vijver of het filter ontwaken de bacteriën en vermenigvuldigen zich.  Organisch afval, bladeren en plantenresten zijn rijk aan voedingstoffen ophoping kan grote problemen geven.  Een combinatie van het grote aanbod aan voedingstoffen en warmte zal dit proces versnellen er ontstaat algen groei en verkleuring van het water.  De waterkwaliteit  zal verslechteren met als gevolg een verstoring in de gezonde leefomgeving van uw vijver bewoners. Dosering:  Bij aanvang 50 gram op 1000 liter vijverwater. Voor onderhoud 25 gram per week.

Gebruik: Meng Eco Bacteria in een emmer vijver water. Hierna gelijkmatig verdelen over vijver of filter.

White Powder

Met afstand de beste en meest natuurlijke waterverbeteraar voor uw vijver!

 • Productfotografie, House of Kata, Gerrit Arends.Een zuiver en natuurlijk product bevat kleimineralen.
 • Stimuleert de afbraak van mest en vuil (ook in leidingen)
 • Zorgt er voor dat zuurstof beter aan het water gebonden blijft.
 • Verbetert de slijmhuid en het wit van de Koi.
 • Bevordert door de betere bacterie-activiteit het bereiken van een goede  PH-waarde van het vijverwater.
 • Maakt het water mooi en helder.

Vijverinhoud: Bereken de vijver inhoud: Lengte x Breedte x Diepte Gebruik Plaats de White Powder in een pantykousje en hang het kousje in het filter.Neem hiervoor een plaats waarvan u weet dat de stroming zo minimaal mogelijk is. Elke dag een beetje aan de panty schudden zodat er een wolkje ontstaat.  Of meng White Powder in een emmer met vijverwater en verdeel dit over uw filter. Dosering Wekelijks 7 gram per 1000 liter vijverwater. In de winter is 3,5 gram per week.

Bio Bactimel

1 liter is goed voor 50.000 liter vijverwater

Bio Bactimel is een 100 % natuurlijk product zonder chemische toevoegingen. de Probiotica bevat water,  melkzuur bacteriën , geselecteerde granen, rijstzemelen, suikers, gisten en zeewier extract. Vanaf 10° C watertemperatuur een optimale werking. Eigenschappen:  Bestrijding schadelijke micro-organismen. Versnelt de afbraak van afvalstoffen in de vijver. Positieve invloed op de spijsvertering en  stofwisseling van uw vissen. Bevorderd herstel bij bacteriële infecties.

Gebruik: Wekelijks 20 ml Bio Bactimel per 1000 liter vijverwater UV lamp, Ozon installatie schakelt u 24 uur  uit. Gebruik door het voer: Bio Bactimel heeft bij gebruik door het voer een positieve invloed op de spijsvertering en  stofwisseling van uw vissen. Wekelijks 10 ml op 5 gram voer het aangemaakte voer de zelfde dag gebruiken.

Problemen: Bij bacteriële problemen dagelijks 10 ml Bio Bactimel op 5 gram voer doseren en maximaal 10 dagen aaneengesloten toepassen.

KH Balance
Productfotografie, House of Kata, Gerrit Arends.De waterkwaliteit is van invloed op de groei van de waterplanten, de ontwikkeling van de micro-organismen en het welzijn van de vissen.Het water moet alle elementen bevatten, die noodzakelijk zijn voor de biologische en chemische processen in het milieu. Dit proces wordt ook het bufferende vermogen van het water genoemd.

KH Balance is een snel werkend middel ter verhoging van de KH waarde. Wordt toegepast bij vijvers met een te lage hardheid. Verhoogd de carbonaat hardheid van het vijverwater. De KH is een belangrijke factor in het vijver water. De KH-waarde geeft de carbonaathardheid of zuurcapaciteit aan. Een van de belangrijkste eigenschappen van de carbonaathardheid is het bufferen van zuur. Een voldoende hoge KH-waarde van het water voorkomt de toename van zuren. Een lage KH-waarde beinvloedt de zuurtegraad van het water (pH) en verstoort zo de levens omstandig heden van uw vissen. Uw vissen zijn u het meest dankbaar bij een KH-waarde tussen 6 en 10 DH. Waarschuwing: KH Balance is niet giftig maar kan in contact met ogen en huid irritaties veroorzaken. Was na huid contact onmiddellijk zorgvuldig met veel water. Gebruik KH Balance niet in combinatie met ander product. Belucht temminste 24 uur de vijver ter voorkoming van koolzuur. Bewaar KH Balance buiten bereik van kinderen op een droge plaats.
Gebruiksadvies: De KH verhogen: doseer in kleine hoeveelheden. Dosering: 40 gram per 1000 liter (voor het verhogen van 1 KH) Meng KH Balance in een emmer met vijverwater en verdeel dit over de vijver. Belucht tenminste 24 uur de vijver ter voorkoming van koolzuur.

GH Balance
Productfotografie, House of Kata, Gerrit Arends.De waterkwaliteit is van invloed op de groei van de waterplanten, de ontwikkeling van de micro-organismen en het welzijn van de vissen. Het water moet alle elementen bevatten, die noodzakelijk zijn voor de biologische en chemische processen in het milieu. Dit proces wordt ook het bufferende vermogen van het water genoemd.

GH Balance is een snel werkend middel ter verhoging van de gezamenlijke hardheid. wordt toegepast bij vijvers met een te lage GH. Verhoogd de gezamelijke hardheid (GH-waarde) van het vijverwater. De GH-waarde is het totaal van calcium en magnesiumzouten. Deze mineralen zijn nodig voor de planten die deze als voedingsstof verbruiken.De GH-waarde daalt door het natuurlijke verbruik van planten en door het bijvullen van de vijver met te zacht water.De GH-waarde daalt door regenwater het vijverwater wordt steeds zachter.De GH-waarde daalt door Calcium en Fosfaten die uit stofwisselingsprocessen ontstaan deze vormen moeilijk oplosbare zouten. Waarschuwing: GH Balance is niet giftig maar kan in contact met ogen en huid irritaties veroorzaken. Was na huid contact onmiddellijk zorgvuldig met veel water. Gebruik GH Balance niet in combinatie met ander product. Bewaar GH Balance buiten bereik van kinderen op een droge plaats. Gebruiksadvies: De GH verhogen: doseer in kleine hoeveelheden. Dosering: 40 gram per 1000 liter (voor het verhogen van 1 GH) Meng GH Balance in een emmer met vijverwater en verdeel dit over de vijver

OXY-P
Productfotografie, House of Kata, Gerrit Arends.Bevordert afbraak van organisch afval. Werkt tegen vertroebeling van vijverwater. Ontkleuringsmiddel na Kaliumpermanganaat behandeling in vijver.
Werking: Oxy-P verhoogt het zuurstofgehalte van het vijverwater.  De actieve zuurstof zorgt voor slibafbraak op de vijverbodem. Vijverinhoud: Bereken nauwkeurig de vijver inhoud: Lengte x Breedte x Diepte  Dosering / Gebruik: 20 – 30 gram per 1.000 liter vijverwater. Meng Oxy-P in een emmer water en verdeel het gelijkmatig over vijver. Nadoseren indien nodig na 4 dagen. Alleen doseren na gebruik van carbonaathardheid verhogend middel. Let Op: Niet gebruiken bij een PH waarde boven 8,5. Niet gebruiken bij een lage KH waarde 3 a 4. Draag plastic handschoenen en was handen na gebruik. Waarschuwing: Gevaarlijk bij inwendig gebruik. Vermijd contact met ogen en huid. Brandgevaarlijk bij contact met ontvlambare stoffen. Oxy-P droog en koel bewaren buiten direct zonlicht of hittebron. Buiten bereik van kinderen plaatsen.