loader image

Visziektes

Lernae

Ankerwormen zijn een van de meest beruchte parasieten die onze vissen kunnen aanvallen. Ze hechten zich met haken in het huidweefsel vast. Doordat de ankerworm zich in de vis boort, veroorzaakt deze parasiet ook een wond die een bijkomende infectie van bacteriën of schimmels kan veroorzaken.

Bloedzuigers

De bloedzuiger welke als parasiet het meest bij Koi voorkomt, is de visbloedzuiger (Piscicola geometra). Deze bloedzuiger is slank van vorm en kan ongeveer 5 cm. groot worden. Als visbloedzuigers eenmaal aan de Koi vastzitten, dringen ze door de huid van de vis heen om zo het bloed op te zuigen. Wanneer een Koi onder de bloedzuigers zit, kan de gezondheid snel achteruitgaan en kan er bloedarmoede optreden. Bovendien kan de Koi vatbaarder worden voor tal van andere infecties

De Vis- of Karperluis (Argulus)

Het is een schijfvormig kreeftje waarvan volwassen exemplaren een diameter kunnen bereiken van 10 mm. Het is een veel voorkomende parasiet. Zowel de larven als de volwassen exemplaren beschikken over een stekel met giftklieren tussen de ogen. Ze prikken door de huid van de Koi en zuigen bloed als voedsel. Er verschijnen roodachtige ontstekingen die, indien ze niet verzorgt worden kunnen leiden tot secundaire infecties. Visluizen kunnen zoveel irritatie veroorzaken dat Koi zich gaan schuren en zelfs uit het water springen.

Huidwormen (Gyrodactylus)

Gyrodactylus trematodes is een zuigworm van 0,3-0,5mm groot die levendbarend is en zich razend snel kan voorplanten. De huidworm zet zijn haken in de vis. Dit veroorzaakt een irritatie op de huid. De vis gaat meer slijm produceren wat huidtroebeling veroorzaakt.

Kieuwwormen (Dactylogyrus)

De Kieuwworm is ei-leggend. Hij beschadigt de kieuwen, deze verdikken en kunnen niet meer goed functioneren.

Rond- of draadwormen (Nematoden)

De wormen veroorzaken zowel in de larvevorm als in het volwassen stadium ernstige ontstekingen van de inwendige organen. Daardoor wordt de werking verstoord. In het begin vermageren de vissen erg. Nadien worden de vissen lusteloos, vertonen uitputtingsverschijnselen en hebben geen eetlust meer.

Witte Stip

Misschien wel de meest bekende ziekte, wordt veroorzaakt door een eencellige die rondom van trilharen is voorzien. Witte Stip krijgt vooral zijn kans bij verminderde weerstand, veranderingen op gebied van temperatuur, complete filterwisseling, te snel koud water bij vullen, besmetting vanuit nieuwe visbezetting, overzetten van Nishikigoi in een vijver zonder biologisch evenwicht. (een niet ingedraaid filtersysteem). Slechte waterkwaliteit en vooral stress zijn zeer belangrijke factoren.

Trichodina

Deze parasiet komt voor op de huid en kieuwen. Hij gebruikt de vis als transportmiddel, tijdens dat transport hecht hij zich vast aan de vis en beschadigt zo de slijmhuid. Vervuild vijverwater is ook een goede leefomgeving voor de Trichodina parasiet.

Costia of huidtroebeling

Een externe eencellige parasiet. Bij massale infectie vinden we op de huid enkele grijze plekken, die later rode plekken worden en in een verder stadium bloederige wonden veroorzaken. Meestal wordt deze wonde dan overdekt met een schimmel. Soms wordt Costia ook waargenomen op de kieuwen. De vissterfte kan bij deze ziekte hoog zijn, omdat ook bacteriële infecties hieruit voort komen. De vis tuimelt of schuurt zich op de bodem en in een verder stadium begint hij te vermageren. De vissen worden rusteloos en ademen moeilijk, ze gaan aan het oppervlak hangen en happen naar adem.

Chilodonella

Een eencellige parasiet die ovaal van vorm is. Bij een massale infectie is de parasiet dodelijk. De parasiet komt het meest voor op de kieuwen. De infectie gebeurt door onmiddellijke overdracht. Heeft u op dat ogenblik een zwakke vis, dan kan de ziekte uitbreken.